Yunus Emre Enstitüsü, Romanya’da Yerel Yönetimlerle İş Birliğini Güçlendirilmeye Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yurt dışı ve yurt içi pek çok akademik, kültürel faaliyete, iş birliğine ve yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi gibi kısa ve uzun vadeli projelerine imza atan Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul'un da katılımıyla Cernavodă Belediyesi ile pek çok alanı kapsayan iş birliği protokolü imzaladı.

Cernavodă Belediyesi Belediye Başkanı Liviu-Cristian Negoiță, dünya çapında faaliyetlere imza atan Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliği yapmaktan ve bugün bunu somutlaştıran protokolü imzalamaktan onur duyuyorum. Bugün imzaladığımız bu protokol ile iki ülke arasında kurulmuş olan dostluğun kültürel alanda daha da pekişeceğinden eminim. Yunus Emre Enstitüsünün düzenleyeceği ve bizimle iş birliği içinde olacağı bütün çalışmaları destekleyeceğiz, dedi.

T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul imza töreninde; Türkiye ve Romanya arasındaki ilişkilerin her alanda çok iyi seviyede bulunması dikkate alındığında, bu ilişkilerin önemli bir halkasının da faaliyete geçtiğinden beri Yunus Emre Enstitüsü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Büyük çoğunluğu Dobruca bölgesinde bulunan Türk - Tatar soydaşlarımız sayesinde bu topraklarda asırlardır yaşatılan dilimizi ve kültürümüzü pekiştirici bir rol üstlenmekte, ortak değerlerimizin temsilcilerinden birisi olarak kabul görmektedir. Bugün imzalanan protokolün Cernavodă'da yaşayan Rumenler, soydaşlarımız ve vatandaşlarımıza faydalı olmasını temenni ediyorum, dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, Türkiye ve Romanya sadece coğrafi olarak değil, belli bir geçmişe dayalı kültürel birikimi ve ortaklığı olan iki ülkedir. Bugün iş birliği protokolüne imza attığımız yer olan ve Osmanlı Dönemi’ndeki ismi ile “Boğazköy” olarak bilinen ve ülkedeki tek nükleer santrale sahip Cernavodă şehri ise Osmanlı Dönemi’nde Dobruca'nın büyük şehirlerinden biridir. Ayakta kalan birkaç esere bakıldığında ise buranın eski bir Türk şehri olduğu görülmektedir. Geçmişten beri devam eden birlikteliğimizin gelecek nesillere dostluk ve sevgiyle birlikte kalıcı bir miras olarak aktarılmasını arzuluyoruz. İmzaladığımız protokol kâğıt üzerinde kalmayacak, önümüzdeki aydan itibaren isteyen bütün belediye çalışanlarına derhâl Türkçe öğrenim desteği vereceğiz. Düzenlenecek ortak faaliyetlerin organizasyonunda birbirimize destek olacağız. Birlikten doğan güç bize daha çok kültür-sanat etkinliği yapabilme ve daha çok kişiye Türkçe öğretme imkânı sağlayacak, dedi.

Yunus Emre Enstitüsü ile Cernavodă Belediyesi arasında, belediye çalışanlarına yönelik Türkçe derslerinin verilmesi ve ortak faaliyetlerin organizasyonu hususunda iş birliği yapıldı. Yunus Emre Enstitüsü Romanya’daki başarılı girişimleri ile yerel yönetimlerle ilişkilerini sıkı tutma yolunda önemli mesafeler kat etmektedir.

Diğer Etkinlikler

Romanya’nın başkenti Bükreş dâhil olmak üzere Temeşvar, Botoşani, Oravița, Curtea de Agreş ve Gura Humorului’de...

Romanya’nın başkenti Bükreş dâhil olmak üzere Temeşvar, Botoşani, Oravița, Curtea de Agreş ve Gura Humorului’de...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya Amerikan Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte Türk Kahvesi ve Geleneği ile...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya Amerikan Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte Türk Kahvesi ve Geleneği ile...