Ünlü Türkolog Mustafa Ali Mehmet, Bükreş’te Hayatını Anlattı

Yazıcı-dostu sürüm

Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesi ve Bükreş Yunus Emre Enstitüsünün iş birliğiyle “Bir Türkolog’un Hayatı Konferansı” düzenlendi.

Konferans kapsamında 93 yaşındaki Tarihçi Türkolog Mustafa Ali Mehmet hayatından kesitler anlattı.

Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesinde TİKA tarafından tadilatı yapılan Türkiye Araştırmaları Merkezinde gerçekleşen konferansta Bükreş Tatar Cemiyeti üyeleri, Bükreş Üniversitesi öğretim üyeleri ve Rumen vatandaşlar katıldı.

Programın takdimini Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Silvana Rachieru ve Enstitü Müdürü Tuna Balkan yaptı. Türkoloji’nin önde gelen isimlerinden Mustafa Ali Mehmet, konferansta hayatı ve eserleriyle ilgili önemli detaylara değindi. 1924 yılında Dobruca’nın şu an Bulgaristan sınırlarında kalan bölgesinde dünyaya geldiğini ve  14 yaşında ailesini kaybettiğini anlatan Mustafa Ali Mehmet, Bükreş’te Felsefe Bölümünü bitirdikten sonra Osmanlıca bildiği için Rumen Tarih Enstitüsünde çalıştığını ve 1966’da Türkiye’de Osmanlı arşivlerine görevlendirildiğini belirtti.

Mustafa Ali Mehmet Hakkında 

Mustafa Ali Mehmet, Kuran-ı Kerim’in Rumence Tercümesi’ni yapmıştır. Tamamen Türk kaynaklarını kullanarak üç tarih kitabı yazmıştır. Bunların yanı sıra rejimden dolayı yayımlamak için 8 yıl beklediği “Türk Tarihi” adlı kitabı 40.000 baskıya ulaşmıştır. 1970 yılında Romanya’da Türkçe öğretimi için de ders kitapları yazmıştır.