Ressam Sorin ADAM'dan "Türkiye" Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Bükreş Türk Kültür Merkezi ve Friedrich Schiller Kültür Evinin işbirliğiyle 09 kasım 2015 tarihinde düzenlenen, ünlü Rumen Ressam Sorin ADAM’ın „Türkiye” konulu on dört  seçkin eserden oluşan resim sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Sanatçı, Türkiyedeki şehirlerden çeşitli kareleri ve İstanbul tutkusunu aktardığı eserlerinde Bükreşlilere tam bir görsel şölen sundu. Sanatseverler tarafından yoğun ilgi gösterilen sergi Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik mensupları, Friedrich Schiller Kültür Evi Müdürü Mariana DULIU, Bükreş Üniversitesi, Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Silvana RACHIERU, Dışişleri Bakanlığı mensupları, Edebiyat çevirmeni ve yazar Melike ROMAN, Türk ve Tatar Birlikleri üyeleri ve Bükreş’te yaşayan birçok ünlü ressam katıldı.

Etkinlikte Romanya Devlet Televizyonu TVR1 hazır bulundu.

Açış konuşmalarında Yunus Emre Enstitüsü Bükreş Türk Kültür Merkezi Müdürü Tuna BALKAN, kurumumuzun Türkiye ve özellikle İstanbul tutkusunu yansıttığı eserlerini Bükreşlilere sunmaktan gurur duyduğunu açıkladı. Friedrich Schiller Kültür Evi Müdürü Mariana DULIU ise bu serginin ev sahipliğini yaptığı için memnuniyetlerini ifade etti. Doç. Dr. Silvana RACHIERU, konuşmasında eserlerin iki kültür arasında bir köprü oluşturduğunu belirtti. Aynı zamanda RACHIERU, Ressam Sorin ADAM’a resimleriyle Türkiye’den bir parçasını getirdiği için şükranlarını sundu. Doç. Dr. Silvana Rachieru, bu eserler sayesinde Türkiye’yi ziyaret edenlerin özlemlerini giderdiğini, henüz Türkiye’yi ziyaret etme fırsatı bulamayanların da ilgilerini uyandırdığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Sanat Eleştirmeni Doina P?ULEANU, Ressam Sorin Adam’ın eserlerini şöyle yorumladı: ”Kesin ve hızlı çizimler yanında kati ve beliğ unsurları aklında tutma ve tuval üzerine aktarma yeteneği ile Sorin ADAM zorluk derecesi yüksek kompozisyon kurallarına uygun yaklaşım açılarını tercih eder. Objeler tanımlanabilir ve istikrarlı olarak itham edilen bir ön plana yansıtılır, daha sonra birleşik perspektifler ile renklerin yakınlığı ve uzaklığı yansıtma yeteneği - niceleyici, kulislerde vurgulanan, artan ve azalan boyutlar ve havalar ile - figüratif unsurlar merkezi gerekçeyi oluşturur veya görkemli bir şekilde fondaki göklere (ve bazen denizlere) katılır. Eğer nesneler perspektifsel olarak azalırsa görüntünün dağıtımında kapsadığı yer ne olursa olsun miktarını koruyan renklerin yoğunluğu ile ilgili durum aynı şekilde olmaz; renklerin parıltısı, seçilen yer ve motifler ile uyum içerisinde Sorin ADAM'ın resminin belirgin işareti haline gelir.”

Etkinlik, Türk mutfağına ait ikramlarla son buldu.

Sergi, 09-20.11.2015 tarihleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.