Cluj Halkı Türk Sanatlarını ve Yemeklerini Yakından Tanıdı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve Türk İş Adamları Derneğinin katkıları, Türkiye’nin kültür hazinesi birbirinden değerli sanatçılarının katılımı ve Turkish Multicultural Business Consortium ev sahipliğinde organize edilen Transilvanya Lale Festivali 29 Mayıs Pazar günü sona erdi.

Program 26 Mayıs akşamı T.C. Bükreş Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Seyfi Özkan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cluj Fahri Konsolosu Vasile-Andrei Vita, Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, TİKA Bükreş Koordinatörü Hasan Burak Ceran ve çok sayıda seçkin davetlinin katılımıyla başladı. Açılış töreni programında Stefan Ionescu “Osmanlı’nın Transilvanya Bölgesindeki Halı ve Kilim Hazinesi, Tarihçi-Yazar Recep Kankal ile Dr. Margareta Aslan tarafından hazırlanan "Adakale'de Bir Osmanlı Halısı" konferansları da verildi.

Programın ilk günü olan 27 Mayıs sabahında Cluj Ziraat ve Veterinerlik Fakültesinde Gastronom Asuman Kerkez Bulgurun Sağlığa Faydaları isimli bir konferans verdi. Konferansın ardından Cluj’un en işlek yerinde kurulan atölye masalarında; Çini sanatında UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen Mehmet Gürsoy, Ebru sanatının UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine girmesinde büyük çaba ve gayreti olan Atilla Can, Tezhip sanatında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tezhip Bölüm Başkan Yardımcısı ve T.C. Milli Eğitim Bakan Danışmanı Prof. Dr. Münevver Üçer, Kalemişi sanatında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Nakkaş Doç. Dr. Kaya Üçer, Halı ve Kilim konusunda Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu, Minyatür sanatında Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ruhi Konak, İpek koza sanatında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Meral Evcin Özdemir, Kaligrafi süsleme sanatında Mehmet Nuri Ünver sanatlarını Cluj halkına ve sanatseverlerine tanıttılar.

Programın ikinci günü 28 Mayıs’ta Cluj’a yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan Izvorul Crişului’deki Protestan Kilisesi ziyaret edilmiş ve kilisede bulunan bir Osmanlı halısı incelenmiştir. Halının hikâyesini kilise papazı Karoly Karoly şu şekilde paylaşmıştır: 22 Mayıs 1660 yılında meydana gelen ve Osmanlı Devletinin kazanmasıyla sonuçlanan Cluj Muharebesi sırasında 4 yerinden yara alan Erdel Prensi II. George Rakoçi’ye (György Rákóczi) bu halı sarılmış ve tedavi amacıyla Varat (Oradea) Kalesine götürülmesi için kullanılmıştır. Kaleye vardıktan 14 gün sonra da ölmüştür. Sonrasında ise bu halı 1754 yılında bir aile tarafından kiliseye hediye edilmiştir.

Kilisedeki incelemelerin ardından Cluj’a dönen sanatçı ve akademisyenlerden oluşan heyet Cluj’un bilinen sergi mekânlarından olan Turnul Croitorilor’da saat 15.00 – 20.00 saatleri arasında bir sergi düzenlemişler ve Clujlu sanatseverle bir araya gelmişlerdir.

Programın son gününde Gastronomi uzmanı Asuman Kerkez’in Rumen aşçılarla birlikte yapmış oldukları Türk ve Rumen yemekleri katılımcıların beğenisine sunulmuştur.

Program süresince katılımcılara eşlik eden Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Yıldız, şehir yetkilileri, üniversite yöneticileri ve akademisyenlerle görüşmeler yapmıştır.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya Amerikan Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte Türk Kahvesi ve Geleneği ile...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya Amerikan Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte Türk Kahvesi ve Geleneği ile...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya Amerikan Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte Türk Kahvesi ve Geleneği ile...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya Amerikan Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte Türk Kahvesi ve Geleneği ile...