Avrupa Edebiyat Ayı Etkinlikleri

Yazıcı-dostu sürüm

EUNIC organizatörlüğünde düzenlenen Avrupa Edebiyat Ayı’na Bükreş Yunus Emre Enstitüsü dört farklı etkinlikle katıldı.

Etkinliklerin ilkinde, 19 Ekim’de Bükreş Üniversitesi Türkoloji Bölümünde "Modern Türk Şiiri" antolojisinin tanıtımı yapıldı. Prof. Yusuf Nevzat Sarıgöl, Prof. Dr. Luminita Munteanu ve Nermin Yusuf bu tanıtımda söz aldı. Ardından Türkoloji öğrencilerine N. Yusuf Sarıgöl ve Nermin Yusuf'un hazırladığı "Modern Türk Şiiri Antolojisi" ile Orhan Pamuk'un "Kırmızı Saçlı Kadın" adlı eserleri hediye edildi.

Aynı gün, saat 19.00’da Romen Edebiyatı Müzesinde Avrupa Uluslararası Kültür Merkezleri (EUNIC) temsilcisi Eli Badica moderatörlüğünde "BEN Okuyorum” etkinliği düzenlendi. Bu programda Tiyatro Sanatçısı Gabriela Ionita tarafından Orhan Pamuk'tan “Kırmızı Saçlı Kadın” adlı eser okundu. Dinleyicilerin soru ve görüşleriyle devam eden etkinlik, dinleyicilere aynı eserin hediye edilmesiyle son buldu.

22 Ekim’de Bükreş Yunus Emre Enstitüsünün etkinlikleri Roman kasabasında bulunan okullarda devam etti. Romanya’nın başarılı tiyatro oyuncularından Gabriela Ioniţă tarafından öğrencilere Nasrettin Hoca’nın en güzel fıkraları okundu ve öğrencilerle kâğıttan cami yapıldı. Etkinlikten sonra düzenlenen yarışmayı kazanan öğrencilere hediyeler dağıtıldı.

Etkinlik zincirinin son halkası da Silvana Rachieru tarafından kaleme alınan ''Romanya'nın Eski Krallığı'nda Osmanlı Tebaası ve Diplomatlar. Osmanlı-Rumen İlişkileri 1878-1908'' eserinin tanıtımı oldu. Tanıtım etkinliği önce Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesinde ardından 24 Ekim’de Romanya’nın Iaşi şehrindeki Alexandru Ioan Cuza Üniversitesinde gerçekleştirildi. Tanıtıma akademisyenler, öğrenciler ve Rumen vatandaşlar katıldı.